
 

QUESTION ANSWER 

 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS FOR ASBESTOS REMOVAL & DEMOLITION 

Where can I find 
information about 
asbestos removal or 
building demolition 
questions? 

You can find the information in the SCAQMD asbestos web page located at: 

Asbestos Removal & Demolition 

Where can I find the 
asbestos removal or 
demolition 
Notification forms, 
fees and other 
information? 

At the SCAQMD Asbestos Removal & Demolition web page: 
1. See Notification Form 
2. See Notification Fee Information 
3. See Notification Form Instructions 

 

Who can I call about 
asbestos removal or 
building demolition 
questions? 

Call the SCAQMD: 

Asbestos Hot Line at (909) 396-2336 

Tuesday–Friday, 7:30 am – 5:00 pm 

For after-hours emergencies, call 1-800-CUT-SMOG. Leave a message stating the 
reason for the emergency and that you want an asbestos supervisor to respond to 
your call. 

Do I need to have an 
asbestos survey prior 
to any demolition or 
renovation? 

 

Do I need to have an 
asbestos survey before 
I send a Notification to 
SCAQMD? 

YES 

• An asbestos survey report signed by a Certified Asbestos Consultant is required 
prior to any demolition or renovation. See Rule 1403 (d)(1)(A) 

What is a demolition? 
Rule 1403 defines a demolition as the wrecking, or taking out, of any load-supporting 
structural member of a facility or structure and related handling operations, or the 
intentional burning of any facility. 

What is a renovation? Rule 1403 defines renovation as the altering of a facility or the removing or stripping of 
one or more facility (structure) components in any way. 
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QUESTION ANSWER 

 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS FOR ASBESTOS REMOVAL & DEMOLITION 

Who needs to file the 
Asbestos Removal or 
Demolition Notification 
form(s)? 

 

Who should fill out the 
Notification? 

CONTRACTORS 

 • The Contractor(s) that will remove asbestos and/or demolish the structure. 

• Notification Forms should be completed, signed, paid, and mailed by the 
contractor performing the asbestos removal and/or demolition project. See 
Notification Form Instructions 

Are there exceptions to 
the Notification 
requirement? 

YES, only for asbestos removal Notifications 

No Notifications are required for: 
• Asbestos removals of less than 100 square feet.* 
• Renovations with no asbestos, or asbestos content less than or equal to 1%.  
 

Renovation is defined in Rule 1403 (c)(34) and includes altering, retrofitting or 
remodeling a structure in any way. 

* NOTE: Other Rule 1403 requirements such as emissions controls, annual 
Notification, and recordkeeping apply.   

** All demolitions require a Notification ** 

Are homeowners 
required to file a 
Notification Form 
for a demolition 
project? 

YES 

• Only when the homeowner is performing the house demolition work himself 
and has not hired* a contractor 
 

NOTE: An asbestos survey report and asbestos removal is required prior to any 
demolition and other Rule 1403 requirements apply.  

*Whenever a contractor participates in the demolition work, the contractor 
must submit a Demolition Notification. 

For renovations, are 
homeowners exempt 
from all or part of Rule 
1403? 

• There is an exemption that applies only to the legal owner of the single unit family 
dwelling (house) who is a permanent resident of this house and is PERSONALLY 
performing this house renovation themselves (NOT employing a contractor or 
laborer, and not being helped by friends, family or anyone else). See Rule 1403 
(j)(9) 

NOTE:  Other Rule 1403 requirements may apply. 
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QUESTION ANSWER 

 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS FOR ASBESTOS REMOVAL & DEMOLITION 

I am a homeowner 
renovating my house; 
can I remove the 
asbestos myself from 
my house? 

• Only if you are the legal owner and a permanent resident of this house (single 
unit family dwelling), and you are PERSONALLY performing the asbestos removal 
(not employing a contractor or laborer, and not being helped by friends, family 
or anyone else). See Rule 1403 (j)(9) 

• There are no exemptions for owners of condominiums, townhouses, or 
apartments. 

Due to health hazards and hazardous waste disposal requirements the SCAQMD does 
not recommend that homeowners remove asbestos. 

NOTE:  Rule 1403 (f) requirements apply for asbestos waste disposal. 

Where do I send my 
completed 
Notification form? 

SCAQMD 
P.O. Box #55641 
Los Angeles, CA 90074-5641 
 

NOTE: Keep copies of your Notification Form for your record, to post at the site, and to 
obtain a city demolition permit.  See California Health and Safety Code 19827.5 and 
Rule 1403(d)(1)(H). 

Do I need an SCAQMD 
demolition permit or an 
asbestos permit? 

NO 

• The SCAQMD does not issue permits for demolition or asbestos removal. 
Rule 1403  requires a Notification Form to be submitted to SCAQMD 10 work 
days prior to any demolition or removal of more than 100 square feet of 
asbestos greater than or equal to 1%. 

Are there due dates for 
the Notification and 
fee? 

YES 

• Notifications and associated fees are due 10 work days BEFORE work starts. 

How is the 
Notification fee 
determined? 

By the size of the project in square feet (see Fee Information) 

• Removals require fees based on the amount of asbestos to be removed. 

• Demolitions require fees based on the size of the structure, or portion of the 
structure, being demolished. 

What are the 
Notification fees and 
where do I find them? 

Fees are specified in SCAQMD Rule 301, Table VI. They are usually updated annually as 
of July 1. 

• A summary of fee requirements is provided at Fee Information 

Can I hand carry my 
Notification to 
SCAQMD? 

SCAQMD strongly recommends that you mail the Notifications to save time, money, 
reduce traffic and air pollution. However, you can drop the Notification in the inbox 
labeled “Asbestos Notifications” located at the cashier’s window in the lobby at 
SCAQMD’s Diamond Bar Headquarters. 
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http://www.aqmd.gov/docs/default-source/rule-book/reg-xiv/rule-1403.pdf?sfvrsn=4
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QUESTION ANSWER 

 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS FOR ASBESTOS REMOVAL & DEMOLITION 

Can I submit my 
Notification 
without fees? 

NO 

• Notifications submitted without appropriate fees are deemed incomplete and will 
be returned to sender and referred to the Air Toxics Compliance Unit. See Rule 
301 (o) 

Do I need to notify 
SCAQMD if I am doing 
building partition 
demolition? 

NO 

• Demolition of non-load bearing members (or soft demo), and/or removal of 
asbestos-free structure partitions, are exempt from Notification. Renovations 
without asbestos do not require Notification. See Rule 1403 (d)(1)(A) survey 
requirement. 

What’s the purpose of 
the 14 day waiting 
period? 

 

Why do I have to wait 
14 calendar days? 

INSPECTION 

• To allow SCAQMD time to receive and verify the information submitted and 
inspect the site. 

When can I expect an 
inspector at my site; 
before, during, or after 
abatement 
/demolition? 

ANY TIME 

• An inspector may visit your site any time before, during, and/or after 
renovation/demolition/completion. 

• Inspectors verify compliance with asbestos removal procedures, and confirm that 
the asbestos was removed prior to demolition or renovation. 

Do I have to notify for a 
demolition if there is no 
asbestos? 

YES 

• All demolitions require Notification to allow inspection and confirmation that 
there is no asbestos present in the structure prior to demolition. See Rule 1403 
(d)(1)(B) 

Do I have to notify for a 
demolition if I “know” 
or believe there is no 
asbestos? 

YES 

• Although you may think the structure is asbestos-free, Rule 1403 (d)(1)(A) 
requires an asbestos survey report, regardless of the structure age, prior to 
demolition to determine and verify the absence or presence of asbestos 

Can anybody remove 
asbestos from a building 
if there is less than 100 
square feet of asbestos 
present? 

NO 

• Only asbestos removal contractors listed at The Cal-OSHA Asbestos Registration 
are allowed to remove asbestos in the State of California. 

NOTE:  See FAQ regarding homeowner exemption Rule 1403 (j)(9). 
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QUESTION ANSWER 

 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS FOR ASBESTOS REMOVAL & DEMOLITION 

I am a contractor; can I 
remove asbestos if 
there is less than 100 
square feet of it? 

NO 

• Only asbestos removal contractors listed at The Cal-OSHA Asbestos Registration 
are allowed to remove asbestos in the State of California. 

Do I have to remove 
non-friable asbestos 
before I can demolish a 
building? 

YES 

• ALL the asbestos is required to be removed prior to demolition to prevent 
non- friable materials being rendered friable during the demolition. See Rule 
1403 (d)(1)(C) requirement 

Do you offer financial 
assistance for asbestos 
removal? 

NO 

• There is no federal, state or local financial assistance for removing asbestos. 

Is there any way I can 
do the demolition 
before the 14 calendar 
days have elapsed? 

NO, except that 

• Government Agency-ordered demolitions with proof of a written order, an 
asbestos survey report, and confirmation that all the asbestos was removed, may 
be allowed to submit an Ordered Demolition Notification. Email all the above 
paperwork to Rule1403Notifications@aqmd.gov. 

The Building and Safety 
Department told me I 
need to call you 
regarding the 
demolition permit. Is 
this true? 

YES 

• California Health and Safety Code 19827.5 prohibits cities from issuing 
demolition permits until you provide the city with a copy of the demolition 
Notification that you submitted to SCAQMD. See the following questions for 
more details. 

Does SCAQMD send a 
letter to me or the city 
verifying that my 
Notification has been 
received and that my 
demolition permit can 
be issued? 

NO 

• No SCAQMD verification is required per California Health and Safety Code 19827.5 
but some cities require that you submit proof of Notification to SCAQMD before 
they issue a renovation or demolition permit. 

• Upon request SCAQMD can provide you a printout of the Notification 
computer tracking record that can serve as proof of Notification. 

• You can also send the Notification to SCAQMD via certified mail with return 
receipt request. 
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QUESTION ANSWER 

 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS FOR ASBESTOS REMOVAL & DEMOLITION 

Was the use of asbestos 
banned? 

 

In what year was 
asbestos banned? 

 

NO 

• The EPA announced a phased-in ban of most asbestos products, but it was never 
implemented (U.S. Federal Bans on Asbestos). 

• Asbestos has not been banned and is still in use in some countries. However, in the 
USA, insurance, finance and litigation has virtually eliminated the use of asbestos 
in building materials. 

My house was built in 
the 1980s or later and I 
know it has no asbestos; 
do I still have to have it 
surveyed? 

YES 

• Regardless of the date of the building construction, and because of potential 
unknown renovations, Rule 1403 (d)(1)(A) requires an asbestos survey report 
prior to demolition to determine and verify the absence or presence of asbestos 

We have a Pre-
Approved Procedure 4 
or 5 plan and we are 
assuming that all of the 
suspect material is 
asbestos, do we need to 
have a site specific 
survey for each project? 

YES 

Rule 1403 requires that affected facility or facility component(s) be thoroughly surveyed 
for the presence of asbestos by a Certified Asbestos Consultant prior to any demolition 
or renovation activity. The survey shall include the inspection, identification, and 
quantification of all friable, and Class I and Class II non-friable asbestos-containing 
material, and any physical sampling of materials.  

The exemption for assuming that a material is asbestos can only be exercised by a 
Certified Asbestos Consultant, and that exemption only eliminates the requirement for a 
chain-of-custody with map, identification of the laboratory, statement of labs 
credentials, and summary of testing methods to identify or quantify any materials 
containing asbestos.  

We have a Pre-
Approved Procedure 4 
or 5 plan, are we still 
subject to the 10 
working day waiting 
period before we can 
abate the asbestos-
containing material? 

YES 

The 10 working day (or 14 calendar day) waiting period can only be waived in the case of 
an emergency. 

Rule 1403 defines an emergency as a sudden unexpected event that results in unsafe 
condition, or would cause equipment damage or an unreasonable financial burden. An 
economic burden alone, without a sudden, unexpected event, does not give rise to 
conditions that meet this definition. 

 

Page 6 of 6  

https://www.epa.gov/asbestos/us-federal-bans-asbestos
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